Old Maps Online Logo – Explore Historical MapsOld Maps Online Logo – Explore Historical Maps

Noticias

Reportage in Tsjechische taal. Succesvolle pilot van Moravische Bibliotheek op tv

Publicado en: 26 de outubro de 2020

De Moravische Bibliotheek in Brno, Tsjechië, kondigt de resultaten aan van de succesvolle georeferentiewedstrijd die dit jaar werd gelanceerd op het Staremapy.cz portaal.

Het crowdsourcing online evenement liep van 8 juli tot 31 augustus en in totaal zijn 2797 oude kaarten succesvol gegeorefereerd en verwerkt door de online vrijwilligers.

In minder dan twee maanden identificeerden de deelnemers die vanuit hun luie stoel via internet werkten in totaal 62205 locatiepunten op de gescande kaarten en verbonden deze met moderne locaties. Deze inspanning maakte het onder andere gemakkelijker om de gescande oude kaarten te vinden in de catalogi en internationale zoekdatabases en ze bovenop moderne kaarten te leggen - om het verleden met het heden te vergelijken.

De nieuwe kaarten met georeferentie van de Moravian Library en andere binnen- en buitenlandse kaartcollecties zijn te vinden via het portaal OldMapsOnline.org.

Het OldMapsOnline project helpt om historische kaarten toegankelijker te maken voor het grote publiek. Een groot aantal kaarten is opgeslagen in de collecties van Tsjechische instellingen voor cultureel erfgoed, die de afgelopen jaren zijn gedigitaliseerd.

De Tsjechische Nationale TV zond in het TV-journaal een reportage uit over deze proef met georeferentie en de kaartencollectie van de Moravische Bibliotheek.

Video van ceskatelevize.cz - © Copyright 2020 Ceska Televize. Reportage in Tsjechische taal.

Etiquetas: